Czym nakarmić grilla?
Jakie paliwo do grilla wybrać? Właściciele grillów gazowych nie muszą sobie tym zaprzątać głowy. Posiadacze grillów węglowych mają do wyboru dwa rodzaje paliwa: węgiel drzewny i brykiety węglowe.
Brykiety węglowe są wytwarzane ze sprasowanej w jednolite cegiełki mieszaniny sproszkowanego węgla drzewnego, pyłu węglowego i skrobi. Kontrolowanie ognia ułatwia fakt, że nie palą się one tak intensywnie jak naturalny węgiel drzewny. Wydzielają ciepło równomiernie, a jednolite wymiary brykietów dają podobne rezultaty przy każdym użyciu. Są więc bardzo przewidywalnym w działaniu paliwem. Aby wybrać najlepsze brykiety trzeba wypróbować ich kilka rodzajów pochodzących od różnych producentów. Różnią się one szybkością spalania. Należy zwrócić uwagę czy są one równe i czy się nie kruszą, aby nie zmarnować niepotrzebnie dużej ilości paliwa do rozpalenia grilla.
Zadanie to ułatwiają brykiety samozapalające czyli zwykłe brykiety węglowe nasączone przez producenta płynną podpałką. Dodaj kilka zwykłych brykietów aby szybciej rozpalić ogień. Worek z tego rodzaju brykietami powinien być szczelnie zamknięty, aby podpałka nie wyparowała. Najprostsze w użyciu są brykiety instant zamykane w specjalnym papierowym opakowaniu, które zawiera paliwo w ilości wystarczającej do jednorazowego użycia grilla. Całe opakowanie kładzie się na palenisku i podpala.
Naturalny węgiel drzewny powstaje w wyniku wypalania twardego drewna w wysokiej temperaturze. Drewno rozpada się, wysycha i po kilku godzinach prażenia przyjmuje czarny kolor i traci wagę. Powstaje bezdymne paliwo, stosunkowo drogie i trudniej dostępne niż brykiety. Jest to doskonałe paliwo, gdyż łatwiej je zapalić i daje więcej ciepła. Temperatura ognia nie jest jednak stała. Z początku jest bardzo wysoka, szybko osiąga maksimum, a potem równomiernie opada. Początkowy żar sprzyja tworzeniu się chrupiącej skórki na grillowanych potrawach, co jest naczelnym argumentem zwolenników tego paliwa. Charakterystyczną cechą rozpalania grilla za pomocą węgla drzewnego jest to, że ogień trzaska i strzela iskrami, nie powinno to jednak niepokoić grillowiczów.